Yhdistyksellämme on 30 vuotta vanha hirsimökki tuossa reippaan kymmenen kilometrin päässä. Minä olen tällä hetkellä yhdistyksen hallituksen mökkivastaava ja siksi osallistunkin mahdollisimman paljon sen hoitotyöhön. Talvella kokouksessamme totesimme, että mökin ympärillä on liikaa puita,  jotka ensinnäkin pimentävät ja varjostavat aluetta ja toisaalta ovat niin korkeita ja vanhoja, että jonain päivänä vielä iskee ylläri ja joku ikipuu kaatuu rakennuksen päälle.

Niinpä päätettiin järjestää talkoot ja laittaa puita nurin ja samalla sitten saataisiin polttopuita saunaan ja takkaan. Isännistö laati kutsun ja vaikka suurta puutalkooryntäystä ei tullutkaan, oli meitä komea lauma siellä hommissa.

Työt alkoivat kymmenen maissa tänä aamuna ja ihan ekaksi puunkaatajamme, meidän Jussi katsasteli paikkoja ja esitti porukalle sitten ajatuksiaan ja sittenpä hetken päästä alkoi moottorisaha laulaa. Jussi kaateli ensin muutaman pikku puun, sitten pilkkoi ne yhdessä Matin kanssa sopivan miitaisiksi pölleiksi, jotka sitten raahattiin jälkikäsittelyyn. Meillä oli kaiken kaikkiaan viitisentoista talkoolaista ja kun jokainen teki koko ajan jotain, niin saatiinhan me paljon aikaiseksi.

sahamies.jpg

****

Kun olimme (tai siis Jussi oli) saaneet maan tasalle muutaman pienemmän puun, otti Jussi haasteen eli melkoisen koivun. Sen kaatumissuunta piti varmistaa ja niinpä hän kiipesi ensin reippaasti puun pulivälin yli ja kiinnitti sitten köyden runkoon, jotta sitten sahausvaiheessa muutama kaataja vetäisi puuta oikeaan suuntaan. Hurjaltahan se näytti, mutta lopputulos oli haluttu ~ puu kaatui ja vielä kaiken lisäksi sinne, minne pitikin. Pientä jännitystä oli ilmassa havaittavissa ja niinpä suurin osa töistä jätettiin kesken siksi aikaa, kun Jussi oli puussa ja puun kaatoa valmisteltiin ja suoriteltiin.

puumies.jpg

timber.jpg

ty%C3%B6l%C3%A4iset.jpg

******

Sahatut pöllit kannettiin mökin päähän ja siellä olikin aivan loistava kone jatkokäsittelyä ajatellen - nimittäin klapikone. Jarkko ja Juha käsittelivät sitä pitkään, mutta myös Mari, Mikko ja minä (ainakin) pilkoimme sillä erinäisen määrän puita. Kun puut oli pilkottu, ne kannettiin mökin alle siistiin pinoon odottamaan kuivumista. Kone vuokrattiin Nummelasta viikonlopuksi - ei ole edes kallis, mutta aivan vertaansa vailla.

kone.jpg

******

Talkoothan eivät ole yhtään mitään, jos ei ole syötävää ja juotavaa. Marja ja Leila huolehtivat siitä puolesta ja johan pöytä notkui. Soppaa, kakkua, salaattia, keksiä, vissyä, kokista, maitoa...siis vaikka mitä. Kelpasi siis olla talkoissa.

ruoka.jpg

***********

Talkoitten lopputulos oli sekin aivan mahtava. Todennäköisesti kymmenisen kiintokuutiota hyvää polttopuuta ja kirkastunut ja avara näkymä mökiltä suoraa järvelle. Olihan siis kerrassaan hieno päivä.